La recuperació de la memòria històrica és el tema central del número 54 de ‘La Xermada’

La recuperació de la memòria històrica és el tema central del número 54 de ‘La Xermada’

El nou número s’encartarà gratuïtament amb L’Eco de Sitges aquest divendres i també es distribuirà a partir d’ara a les Biblioteques de Sitges i al Centre Cultural Miramar amb l’objectiu de facilitar el coneixement i la recerca de la història local.

El número 54 de la revista La Xermada sortirà al carrer aquest divendres. En portada destaca com a tema principal el testimoni històric d’onze sitgetans que van ser deportats als camps de concentració i extermini de l’Alemanya nazi i que van viure l’horror en primera persona. La seva història, una realitat totalment desconeguda pel gran públic a la vila, va ser explicada també durant la primera part de la tardor a l’exposició ‘Sitgetans als camps nazis’ que es va instal·lar a Can Falç de Mar  fins al 22 de novembre passat.  Un dels comissaris de la mostra i historiador sitgetà, Jordi Milà, és també l’autor de l’article principal de la publicació que explica com dels 11 vilatans, només dos van aconseguir sobreviure aquella barbàrie.    

En aquest nou número de la revista també s’inclouen articles dedicats al folklore com ‘Els papers de Mossèn Pau Ferret, les confraries sitgetanes i “Lo ball de bastons” escrit per Eduard Tomàs Sanahuja. L’investigador sitgetà explica les celebracions i festes que es feien a la vila als segles XVII, XVIII i part del XIX, que estaven organitzades i encabides dintre del desenvolupament de tasques anuals de les confraries sitgetanes. 

La publicació també recorda una altra efemèride: els 50 anys de la presència de colles castelleres locals a Sitges en un article signat per Santi Terraza que repassa la història dels Castellers de Sitges (1971- 1987) i la Colla Jove de Castellers de Sitges (1993-).  

En un altre article s’hi commemoren els 50 anys de la mort del poeta Josep Carner, autor del poema ‘Sitges, cel i calitges’ i que va protagonitzar l’acte central del Correllengua, celebrat a Sitges. L’escriptora Montserrat Esquerda-Bosch hi reivindica la importància tant d’aquest poeta vinculat amb Sitges (a través de la Festa de la Poesia de 1918 i els actes organitzats pels Amics de les Arts l’estiu de 1925) com del Correllengua, que treballa des de l’any 1996 per a la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal.  

L’article de Jordi Milà sobre la commemoració dels 100 anys de l’estrena a Sitges de la sardana ‘La Processó de Sant Bartomeu’ del sitgetà Antoni Català i Vidal posa en valor la figura d’aquest músic i els reconeixements que va obtenir al llarg de la seva trajectòria i sobretot una composició que és emblemàtica de la Festa Major i com qualifica Jordi Milà “és un símbol de l’imaginari col·lectiu sitgetà”. Des de fa un segle que es pot gaudir i emocionar-se amb aquesta sardana, la més representativa avui dia de Sitges”.   

El folklore també es destaca en un altre article per ressaltar els gairebé 1.300 versos del Ball de Diables i del Drac que s’han pogut sentir a Sitges durant aquests últims 41 anys. La historiadora sitgetana Alba Gràcia posa de manifest la importància de la transmissió oral  a l’article ‘Sàtira i Història local: 40 +1 anys de versos impresos dels Diables i del Drac de Sitges’ amb l’objectiu de valorar aquestes sàtires com a font d’informació, per tal de conèixer el passat més proper de la vila.  

La Xermada, revista de cultura popular i divulgació històrica de Sitges 

La Xermada és una revista publicada per la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Sitges que ha canviat d’epígraf. Inicialment es definia com a revista de cultura popular i ara passa a ser: revista de cultura popular i divulgació històrica de Sitges amb l’objectiu contribuir a l’estudi i la divulgació del folklore, l’etnografia, les tradicions sitgetanes i l'historia local. Tot i que la divulgació històrica ja s’inclou en la conceptualització de cultura popular, aquesta modificació pretén fer més èmfasi amb aquest concepte per explicar que no es parla únicament de folklore local.   

 Publicació gratuïta  

El nou número en paper de La Xermada s’encartarà gratuïtament amb ‘L’Eco de Sitges’ aquest divendres, i també, es distribuirà a partir d’ara a les Biblioteques de Sitges i al Centre Cultural Miramar amb l’objectiu de fer molt més accessible el coneixement i la recerca de la història local. 

La revista també es podrà llegir a través de la versió digitalitzada a la pàgina web www.laxermada.com o fent clic aquí.