La Comissió presenta el cartell i el programa de la Festa Major 2020

La Comissió presenta el cartell i el programa de la Festa Major 2020

L’artista plàstic, Jose Rentero, és l’autor de la imatge oficial que mostra els balls i l’imaginari festiu sitgetà. Els morterets es llençaran des d’una ubicació secreta, els versos de les colles de Diables es podran escoltar a Ràdio Maricel i la Comissió impulsa un concurs de balcons amb suculents premis.

 

La Comissió de Festa Major ha presentat, avui dijous al vespre, al Centre Cultural Miramar, el cartell i el programa oficial 2020. Ha estat un acte emotiu, carregat de contenció, en el que s’ha demanat, principalment, gaudir de la festa sense posar en compromís la seguretat sanitària. El president de la Comissió, Agustí Marcet, ha destacat en la seva intervenció l’acte “com el primer d’una Festa Major atípica, que per a la Comissió no es podia quedar sense cartell ni programa” i ha enviat un missatge clar a la ciutadania: “Gaudim la Festa Major, gaudim-la a casa, amb els nostres, donant exemple del gran poble que som”. El regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, ha incidit també en aquest missatge i ha convidat a “capgirar la nostàlgia i mantenir viva l’alegria i els sentiments que provoca la festa”. David Martínez ha tingut paraules d’agraïment per a la Comissió, el Consell del Patrimoni Festiu i el treball de la regidoria de Tradicions i Festes, i ha afirmat que “la millor forma en què podem honorar Sant Bartomeu i Santa Tecla aquest 2020, és preservant la imatge de la nostra festa”. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha confessat que “és difícil de pair que la Festa Major passarà de puntetes al nostre calendari, per primera vegada en 80 anys”. “El silenci imperarà en els moments de major esclat els dies 23 i 24 d’agost, com també ho farà al setembre quan celebrem Santa Tecla”, ha explicat l’alcaldessa.

L’acte de presentació ha servit també per desvetllar la imatge oficial de Festa Major. Jose Rentero és l’autor del cartell que recull el conjunt dels balls populars i l’imaginari festiu sitgetà, actuant al voltant de la bandera de Sitges. El cartell és la portada d’un programa auster, amb salutacions i sense articles, que destaca els actes que la Comissió ha mantingut per evitar aglomeracions i riscos sanitaris.

 

El programa d’actes

El pregó aquest 2020 se substitueix per la Benvinguda Institucional a Sant Bartomeu, a càrrec de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell. L’acte s’emetrà en directe a Canal Blau Televisió i també es podrà seguir a les xarxes oficials de la Festa Major de Sitges, el 19 d’agost.

Els dies 22 i 23 d’agost es podrà visitar a la Parròquia, l’exposició de la imatge de Sant Bartomeu, que comptarà amb control d’accés i aplicació de les mesures de seguretat sanitàries recomanades. La vigília de Sant Bartomeu es manté el repic de campanes que anuncia la celebració, i els 21 morterets en un format diferent. Es desconeix el lloc des d’on es llançaran, per evitar la presència de públic, i seran els representants dels balls que formen el seguici de Festa Major els encarregats del seu llançament. La invitació de la Comissió és que les sitgetanes i sitgetans surtin als balcons per escoltar i celebrar l’esclat d’inici de la festa. La mateixa contenció per als versos dels diables que es podran escoltar però no veure. Les colles de Diables Vella, Jove i de l’Agrupació de Balls Populars, recitaran la seva ironia i sàtira a Ràdio Maricel. Es podran seguir en directe a la freqüència de l’emissora municipal, a partir de les 14 hores.

Per a la diada de Sant Bartomeu, el 24 d’agost, l’únic acte que es manté és el Solemne Ofici Concelebrat que, de forma excepcional, comptarà amb una ofrena realitzada per una representació del personal sanitari, en homenatge a la funció que ha desenvolupat durant la pandèmia. Es manté també la Missa en sufragi dels difunts de la nostra vila, el dia 25, i s’afegeix una nova proposta.

La Comissió de Festa Major proposa guarnir els balcons de Sitges amb elements festius i premiarà les millors decoracions. Les persones interessades en participar poden inscriure’s, fins el 17 d’agost, al correu electrònic fmsitges2020@gmail.com, en el que hauran d’indicar nom i cognom, edat, adreça, telèfon i títol del balcó. El jurat estarà format pels membres de la Comissió de Festa Major, que visitaran totes les propostes per determinar els guanyadors, que optaran a tres packs que contenen nombrosos sopars a restaurants sitgetans, nits d’hotel o lots de productes. El lliurament de premis serà a les 19 hores, el mateix dia 25, al Centre Cultural Miramar.

El programa de Festa Major inclou també una recepta per cuinar una cassola d’arròs a la sitgetana, seguint les indicacions d’Anton Rafecas del restaurant La Nansa. Un convit a celebrar una festa culinària per al tradicional dinar de Festa Major, al voltant d’un plat amb denominació d’origen local. Durant l’acte s’ha presentat també l’edició limitada de Festa Major del Blanc Subur, un vi premiat per l’Acadèmia Tastavins com el millor blanc jove de la DO Penedès 2020. 

 

Sobre Jose Rentero

Jose Rentero és un artista plàstic sitgetà, possiblement més conegut pel seu treball al voltant del Carnaval com a artífex de les carrosses del Casino Prado Suburense. Però a banda d’aquesta faceta, Rentero és creador de nombrosos elements de vestuari i d’imaginari festiu. Ha pintat l’Àliga de Sitges en tres ocasions, és també el creador del barrets de fibra dels Lucífers de l’Agrupació de Balls Populars, i de la Colla Jove de Diables, així com d’altres elements.

L’encàrrec li va arribar al febrer, abans de la irrupció de la Covid-19. Per a ell “pintar durant el confinament ha estat també una cosa especial i, després de moltes proves, em vaig decidir per mostrar una mica de tot”, ha explicat Rentero. Tot i que li agrada més l’impressionisme abstracte, la seva aposta al cartell de Festa Major 2020 ha estat més tradicional.

Va estudiar a l’Escola Massana de Pintura de Barcelona, és mestre de pintura i arts plàstiques, i ha dedicat tota la seva trajectòria professional a l’art. 

 

Programa d’actes Sant Bartomeu 2020

Dimecres 19 d’agost

Benvinguda Institucional a Sant Bartomeu

A càrrec de l’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell i Abella.

Acte retransmès en directe per Canal Blau Televisió. També es podrà seguir a les xarxes socials oficials de la Festa Major de Sitges.

Emissió en directe a Canal Blau Televisió i les xarxes oficial de la Sitges Festa Major, a les 20 hores.

 

Dissabte 22 i diumenge 23

Exposició de la imatge de Sant Bartomeu a l’altar major de la Parròquia de Sitges

Tothom hi està convidat a visitar-la. Hi haurà control d’accés i s’aplicaran les mesures de seguretat sanitàries recomanades.

Dissabte 22: De 18 a 19.30 hores

Diumenge 23: De 10 a 11 hores, de 12 a 13 hores, de 18 a 19 hores i acabada l’Eucaristia de les 20 fins les 21 hores.

 

Diumenge 23 d’agost

Repic de campanes

Anunciant la festivitat de Sant Bartomeu, patró de la vila de Sitges.

 

A continuació,

Llançament dels 21 morterets

A càrrec de representants dels balls que formen el seguici de Festa Major.

Aquest any, es convida a les sitgetanes i sitgetans a sortir als seus balcons per escoltar l’esclat d’inici de la festa.

Els versos dels Diables

Podrem escoltar els versos 2020 de la Colla Vella de Diables, la Colla Jove de Diables i la Colla de Diables de l’ABPS, gràcies a la col·laboració de Radio Maricel.

Ràdio Maricel, a partir de les 14 hores.

 

Dilluns 24 d’agost

Solemne Ofici Concelebrat

En honor al qui de Sitges n’és Patró, Sant Bartomeu Apòstol. Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Enguany farà l’ofrena al Patró una representació del personal sanitari. En acabar la celebració, CANT DELS GOIGS DEL SANT, a càrrec dels Amics de l’Orgue i veneració de la relíquia.

Parròquia de Sitges, a les 10.30 hores (Emissió en directe a Canal Blau Televisió i les xarxes oficial de la Sitges Festa Major).

 

Dimarts 25 d’agost

Missa en sufragi dels difunts de la nostra vila

Som convidats a recordar els qui, amb nosaltres, visqueren amb goig la nostra Festa Major. 

Parròquia de Sitges, a les 19.30 hores.

 

Entrega de premis del concurs de balcons de Festa Major

Centre Cultural Miramar, a les 19 hores.