El Sitgestiu Cultural 2020 canvia la fórmula amb propostes de música, cultura i experiències com a fil conductor, adaptades a les mesures de seguretat pel coronavirus

El Sitgestiu Cultural 2020 canvia la fórmula amb propostes de música, cultura i experiències com a fil conductor, adaptades a les mesures de seguretat pel coronavirus

Concerts, visites nocturnes, tallers familiars, cinema a la fresca i exposicions configuren una programació d’activitats que s’ha vist reduïda a causa de les mesures de seguretat per la Covid-19 i les restriccions d’aforament. La majoria de propostes seran a l’aire lliure i es potenciaran com a espais el Racó de la Calma i les terrasses.

El Sitgestiu 2020 s’ha reinventat a causa de la pandèmia del coronavirus per oferir propostes musicals, culturals i experiències per conèixer el patrimoni. Les mesures de seguretat de la Covid-19 i les restriccions d’aforament ha obligat a sortir dels museus i oferir una programació variada a l’aire lliure. Del 16 de juliol al 25 d’agost, es podrà gaudir d’una vintena d’activitats al Racó de la Calma i a les terrasses, que són les grans desconegudes entre el públic general.

El director del Consorci del Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo, ha assegurat que “és un Sitgestiu 2020 diferent. En un moment vam dubtar si s’havia de seguir fent aquest any, tenint en compte la distància de seguretat i els aforaments reduïts a un terç però, al final, vam decidir fer el programa. Forma part de la feina dels museus de Sitges proposar aquesta oferta musical i d’espectacles arts visuals i d’arts escèniques, que forma part del conjunt de les arts i del saber i de la voluntat del fundador del Cau Ferrat, Santiago Rusiñol, que era fer-hi una casa de totes les arts. I  hi ha arts que no es poden penjar a les parets i nosaltres també les integrem dins del discurs dels museus de Sitges. A més, oferim una programació cultural que fa singular Sitges, perquè de sol i platja n’hi ha  molts llocs, però el Cau Ferrat, el Palau de Maricel i el Sitgestiu només són aquí”.

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha manifestat que “hem d’estar molt contents per anunciar en un any tan especial aquesta programació que pretén difondre el nostre patrimoni museístic. La difusió cultural va més enllà de Sitges”.  Xavier Salmerón ha remarcat “la importància de la col·laboració conjunta amb diferents agents culturals, com el Centre d’Interpretació de la Malvasia o la Fundació del Festival de Cinema amb la projecció de curts, entre d’altres, per desenvolupar activitats al voltant del nostre patrimoni”. 

A més, el regidor ha afegit que “des de fa anys la regidoria de Cultura programa clàssica al Racó de la Calma i aquest any hem volgut continuar la col·laboració amb el Concurs Mirabent Magrans, encara que no s’hagi pogut celebrar a causa del coronavirus. Malgrat això, organitzem tres concerts de música clàssica perquè hem contactat amb aquells grups que han deixat petjada al certamen i ens fa il·lusió que ara tornin a Sitges, després de molts anys, per actuar-hi aquest estiu. A més, des de la regidoria de Cultura i el Consorci hem volgut reinventar-nos i hem volgut tenir memòria d’aquells esdeveniments com el Festival Jazz Antic de Sitges i la Festa de la Poesia, que no s’han pogut desenvolupar aquest any, i que aquest estiu els convertirem en dos dels concerts programats”.

El Sitgestiu 2020 arrencarà el dijous 16 de juliol amb un concert de música clàssica al Racó de la Calma (Cosmo Quartet 21.00 h). En el mateix emplaçament el dissabte 18 de juliol a les 19 hores hi haurà una actuació de dansa contemporània a càrrec de Sisu Coromina amb l’obra d’Ivonne Navarro: ‘L’home alliberat’. Aquest acte servirà alhora per inaugurar l’exposició ‘L’home nu’.

En el marc de la programació també s’inclourà el dijous 23 de juliol a les 21.00 hores un concert al Racó de la Calma per recordar el Festival Jazz Antic Sitges, que enguany no s’ha pogut celebrar a causa del coronavirus. Seguin l’esperit d’aquest certamen amb formacions inèdites, 10 músics s’aniran alternant a l’escenari per oferir un repertori de cançons dels anys vint del segle passat. 

El dijous següent, 30 de juliol, Blooming Duo actuarà també al Racó de la Calma a les 21.00 hores. L’òpera a la fresca es programarà enguany el divendres 31 de juliol a les 21.00 h al Racó de la Calma. Com a novetat, enguany es projectarà Cinema a la Fresca el proper 2 d’agost al Racó de la Calma a les 22.00 h es podrà veure ‘Las horas del Verano’ protagonitzada per Juliette Binoche i també el mateix dia, però més tard, a les 24.00 h s’exhibiran curts fantàstics a la fresca.

Per als amants de les experiències, el proper 4 d’agost tindrà lloc El Capvespre de lluna plena a Maricel al Racó de la Calma i al Conjunt de Maricel a partir de les 21 hores.

El dijous 6 d’agost a les 21 h al Racó de la Calma hi haurà un acte especial vinculat amb la Festa de la Poesia que portarà per títol ‘Amb el símbol d’infinit’. Es tracta d’un concert-recital amb cançons de Mazzoni amb la seva guitarra i la complicitat dialogant i poètica d’Odile Arqué, Joan Duran, Anna Aguilar-Amat, Cèlia Sànchez-Mústich, Anna Bou i Laura López Granell.

Les propostes musicals continuaran el divendres, 7 d’agost, a les 21.00 h al Racó de la Calma amb una proposta innovadora ‘El cant de la castanyola amb òpera i sarsuela’.  

El dimarts 11 d’agost la Fundació Stämpfli proposarà l’activitat ‘Ronda de nit’ per saber com viuen junts, sota els estels de Sitges, el centre històric i l’art contemporani.  

Els concerts de clàssica es reprendran el dijous 13 d’agost a les 21.00 h al Racó de la Calma amb un recital de cant. I el dimarts 18 d’agost a les 21 hores al Museu de Maricel s’oferirà Capvespre de contes, llegendes i històries. Un recorregut pels museus a càrrec de Josep Fornés. La visita acaba amb una explicació dels astres a la terrassa del Museu de Maricel per part de l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf.

A més de la música, el Sitgestiu 2020 també aposta pels tallers familiars i el dimeres, 19 d’agost a les 18.00 hores al Racó de la Calma s’oferirà el taller ‘La Festa Major a la samarreta’, en què els participants podran pintar una samarreta amb motius festa majorencs.

Un dels clàssics del Sitgestiu és el grup Retrio i aquest 2020 Joan Pinós (contrabaix), Pinyu Martí (bateria) i Òscar Ferret (piano) també oferiran un concert el divendres 21 d’agost a les 21.00 hores al Racó de la Calma.

La programació continuarà el 25 d’agost amb la proposta ‘Malvasia, entre el mar i el cel’, un maridatge de vins entre obres d’art que es realitzarà a les 20.00 hores al Museu de Maricel i a la Terrassa.

El dissabte 5 de setembre es realitzarà a les 11 hores l’activitat Dibuix al natural de nu masculí. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia al telèfon 93 894 03 64 (extensió 1).

Durant aquest estiu també es podran visitar les exposicions temporals: ‘125 anys del Cau Ferrat. La construcció d’un ideal (1894-2019)’ fins al 30 d’agost al Museu de Maricel i la mostra itinerant ‘L’home nu’.

Enguany no es lliurarà el programa en mà amb paper i la difusió es farà de manera digital. Les entrades es poden adquirir online a través de la pàgina web: www.museusdesitges.cat.

Ampliació de l’horari dels museus

Per complementar l’oferta, els museus tindran un horari més ampli fins a les 20.00 hores i també hi haurà visites al palau de Maricel al matí.

Material descarregable