El nou director de Museus de Sitges subratlla l’aposta per la creació, l’experimentació i el diàleg al servei de la comunitat

El nou director de Museus de Sitges subratlla l’aposta per la creació, l’experimentació i el diàleg al servei de la comunitat

Aquest dimarts, la sala gòtica i el mirador del Museu de Maricel han acollit l’acte de presentació del nou director-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Txema Romero. L’acte ha comptat amb la presència d’Aurora Carbonell, vicepresidenta del Consorci i alcaldessa de Sitges, així com de Pau González, president del Consorci i delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, a més de diversos representants del sector cultural i social de la vila i mitjans de comunicació del territori.

L’acte ha estat obert per l’alcaldessa de Sitges i vicepresidenta del Consorci, Aurora Carbonell, qui ha donat la benvinguda a Txema Romero i ha expressat el compromís ferm del municipi amb els museus: “Sitges és una capital cultural i els seus museus són referents del país i també una referència internacional. Els museus de Sitges són un dels grans actius de la vila, i treballem perquè continuïn sent una peça clau en la vida cultural, educativa i social de la nostra comunitat”.

Carbonell ha remarcat també la importància de la col·laboració entre institucions i el teixit cultural local per garantir la projecció internacional dels museus, i ha agraït la tasca de Mercè Munné com a directora-gerent en funcions els darrers tres anys, així com la dedicació de tot l’equip del Consorci per mantenir un alt nivell de qualitat en les activitats i projectes que impulsen.

Per la seva part, el president del Consorci, Pau González, ha destacat la importància del moment: “estic molt satisfet de poder celebrar la presentació d’una direcció definitiva per al Consorci, una fita que s’havia demorat massa temps”. González ha ressaltat la coincidència simbòlica amb l’aniversari de Santiago Rusiñol i ha posat en relleu el rigorós procés de selecció que ha conduït al nomenament de Txema Romero: “el seu projecte va ser el més ben valorat pels assessors experts, per la seva qualitat tècnica i per la seva aposta per convertir els museus de Sitges en líders i referents en l’àmbit museístic local, nacional i internacional”.

El president del Consorci també ha recordat els 30 anys de trajectòria de l’ens, ha subratllat el paper fonamental de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges en la consolidació i sostenibilitat dels museus de la vila, i ha aportat dades rellevants sobre l’impacte del Consorci: més de 4,5 milions d’euros de pressupost, 12.000 metres quadrats de superfície gestionada, 18.000 obres d’art en custòdia i més de 2 milions de visitants en els darrers 30 anys. “Avui comença una nova etapa. Tenim un consorci reforçat, un gran equip i una direcció potent. Estem compromesos a afrontar els nous reptes per consolidar Sitges com a referent cultural”.

En la seva intervenció, el nou director-gerent, Txema Romero, ha expressat la seva emoció i responsabilitat en assumir aquest càrrec, fent un reconeixement a les persones que l’han precedit i destacant la singularitat dels Museus de Sitges en el panorama patrimonial del país. “És un privilegi contribuir a mantenir viu aquest museu, i una enorme responsabilitat”.

Romero ha destacat la seva trajectòria professional, desenvolupada principalment al Vallès, on ha dirigit el Museu d’Art de Cerdanyola des del 2011 i ha participat en diverses xarxes professionals com la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i la Junta de Museus. A més, ha estat docent en l’àmbit de la museologia, ajudant a formar noves generacions de professionals del sector.

El nou director ha incidit en el concepte de museu social, situant les persones al centre del projecte, i ha plantejat els principals eixos d’actuació per a aquesta nova etapa: “Volem un museu accessible, inclusiu i connectat en xarxa, que combini el respecte per la seva col·lecció amb una mirada contemporània i oberta a la comunitat”. Ha subratllat la importància de continuar potenciant el Cau Ferrat com a “laboratori de les arts”, on convergeixen diverses disciplines, des de les arts visuals i escèniques fins l’educació i el benestar. Aquest laboratori de les arts es concep com un espai de confluència i cocreació, on diferents disciplines artístiques es relacionen amb aspectes com la salut, el pensament crític i la innovació tecnològica. “El Cau Ferrat ja va ser un espai avançat al seu temps, on es trencaven fronteres entre les arts i es fomentava un diàleg interdisciplinari. Aquesta filosofia és més vigent que mai”.

També ha fet referència a la nova definició de museu aprovada per l’ICOM a Praga el 2022, destacant que “un museu és una institució sense ànim de lucre, permanent i al servei de la societat, que investiga, col·lecciona, conserva, interpreta i exhibeix el patrimoni material i immaterial. Oberts al públic, accessibles i inclusius, fomenten la diversitat i la sostenibilitat, amb la participació de les comunitats”.

Romero ha volgut ressaltar una coincidència significativa: el dia de la seva presentació coincideix amb el 164è aniversari del naixement de Santiago Rusiñol. “Ell va venir a Sitges buscant paisatges i es va trobar afectes. Jo, encara no fa un mes que he arribat a aquest museu i m’he trobat un equip multidisciplinari amb un gran coneixement, una estima immensa pel patrimoni i la voluntat ferma d’afrontar nous reptes”.

Amb aquesta presentació, el Consorci del Patrimoni de Sitges inicia una nova fase amb l’objectiu de consolidar-se com un model d’excel·lència en la gestió museística i patrimonial, combinant tradició i innovació. L’acte ha finalitzat amb una copa de Malvasia al Mirador del Museu de Maricel, un dels espais més emblemàtics de la vila, on les persones assistents han pogut intercanviar impressions sobre aquesta nova etapa per a Museus de Sitges.