Sitges reivindica l’Escorxador com a nou centre d’arts vives
El nou espai ha obert avui les portes a la ciutadania després del període de remodelació que s’ha dut a terme a l’edifici. Coincidint amb la jornada de portes obertes, s’ha celebrat el primer acte a l’equipament, la presentació del cicle Imprescindibles que es podrà veure en el marc del Festival Terramar i el concert del grup Últim cavall.
L’Escorxador ha tornat a obrir les portes avui divendres després de les obres de reforma i adequació que han convertit l’espai en el nou centre d’arts vives de Sitges. El projecte de remodelació ha consistit en eliminar patologies, i s’ha incorporat nou equipament escenogràfic i mobiliari. La finalitat és posar l’equipament a disposició de la programació cultural anual de la vila. Aquest espai polivalent d’ús cultural i amb una capacitat màxima de 200 persones, permet acollir diferents disciplines artístiques, projeccions audiovisuals i conferències.
L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, afirma que “avui ens hem de felicitar perquè disposem d’un equipament municipal totalment remodelat i amb un equipament de darrera generació on els artistes podran mostrar el seu talent i la ciutadania gaudir de diferents disciplines artístiques”. L’alcaldessa de Sitges també ha volgut posar de manifest que “aquest equipament reforça la cultura, que forma part de l’ADN sitgetà. Després d’un temps tancat per fer aquesta reforma, recuperem un espai molt important per a la cultura en general”.
L’alcaldessa de Sitges ha reivindicat l’Escorxador en el marc de la jornada de portes obertes que l’Ajuntament ha realitzat aquest divendres per mostrar a la ciutadania la reforma profunda que ha viscut l’espai.
Per la seva part, el regidor de Cultura, Albert Oliver-Rodés, ha explicat que “a partir d’ara s’ofereix un tràmit a l’OAC i a través de www.sitges.cat perquè les entitats, col·lectius, companyies de teatre, músics, actors i actrius presentin les seves propostes per fer ús de l’Escorxador com a centre d’arts vives. A mesura que es rebin les peticions seran analitzades”. El regidor ha recordat que “l’Ajuntament ha fet una inversió important d’un milió d’euros per resoldre les patologies que presentava l’edifici i dotar-lo de les necessitats d’un equipament cultural que ha de ser punter”. “L’Escorxador és una peça clau per vertebrar la cultura de Sitges i gràcies a aquest espai podrem donar resposta a la creativitat i el talent de proximitat i també del país a través de la relació amb els creadors, companyies i entitats culturals de Sitges i també de La Pregonera”.
Amb motiu de la jornada de portes obertes i coincidint amb el Dia de la Música, s’ha presentat el cicle Imprescindibles 2024, que se celebrarà en el marc del Festival Terramar. Per cloure la jornada de portes obertes s’ha gaudit en directe del concert del grup Últim Cavall.
Reforma
El projecte de remodelació va començar al 2020 amb un procés de participació ciutadana per tal de donar l’opció a la ciutadania d’opinar sobre els usos per a diferents equipaments de Sitges. En el cas de l’Escorxador la decisió va ser destinar-lo a usos culturals.
La reforma ha consistit principalment a resoldre despreniments, erosió dels maons, oxidació d’elements metàl·lics, degradació de les fusteries i filtracions d’aigua a la coberta.
S’ha incorporat un altell a la zona de magatzem, entre la zona d’accés i la sala principal, i noves fusteries a l’accés principal i a les finestres de les façanes laterals. Tot i que no s’ha fet cap modificació de volum de l’edifici ni de l’estructura, s’ha recuperat una de les portes originals a la façana lateral amb orientació sud. Així, s’ha conservat la seva essència però adaptant-la a les necessitats actuals d’una sala polivalent.
La reforma permet tenir ara una sala diàfana i amb mobiliari mòbil (com grades retràctils, cadires apilables, escenari desmuntable, etc.). Al mateix temps, el projecte incorpora una sala tècnica i a la part exterior de l’edifici -a tocar del carrer Onze de setembre-, s’hi ha instal·lat una pèrgola on també es podran realitzar actes de petit format.
El projecte va ser aprovat pel Ple, l’abril del 2021, amb un import de 800.000 € i de 250.000 € per a l’equipament tècnic.
L’edifici
L’edifici està inclòs al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Sitges com a Bé Cultural d’Interès Local.