L'Escorxador ofereix una jornada de portes obertes per a la ciutadania aquest divendres
Aquest equipament cultural per a les arts vives obrirà les portes divendres a partir de les sis de la tarda i permetrà veure els resultats de les obres de rehabilitació i d’adequació. Coincidint amb aquesta jornada i amb el Dia de la Música, es presentarà el cicle Imprescindibles que es farà en el marc del Festival Terramar.
L’Edifici de l’Escorxador ofereix una jornada de portes obertes aquest divendres, a partir de les sis de la tarda, per mostrar a la ciutadania el resultat dels treballs de reforma i adequació. Aquest equipament municipal es converteix així en el nou Centre d’Arts Vives per acollir activitats culturals, vinculades a les arts escèniques i musicals de petit i mitjà format i amb capacitat per a unes 200 persones. El projecte de reforma ha permès resoldre patologies de l’edifici i alhora adaptar aquest espai històric i singular amb equipament d’escenotècnia de darrera generació.
La jornada de portes obertes començarà amb una visita a l’espai i coincidint amb el Dia de la Música, es presentarà a les 7 de la tarda la programació del cicle Imprescindibles que es farà en el marc del Festival Terramar. Hi intervindran l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el regidor de Cultura, Albert Oliver-Rodés; i Núria Escarp, en representació de Ràdio Sitges, coordinadora del cicle Imprescindibles 2024. La jornada es clourà amb el concert a les 19.30 hores a càrrec del grup Últim Cavall.
La reforma ha suposat conservar la seva essència de l’espai però adaptant-la a les necessitats actuals d’una sala polivalent. Per a l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, “amb la remodelació de l’Escorxador recuperem un espai que ens permetrà reforçar l’aposta per a la cultura i per als espectacles de petit i mitjà format. Serà un espai que, d’una banda, ens permetrà comptar amb un espai necessari per a la cultura i de l’altre donar resposta a la demanda de creadors, companyies i entitats culturals de casa nostra”.
El regidor de Cultura, Albert Oliver-Rodés, explica que “properament s’obrirà un tràmit específic per sol·licitar l’ús de l’espai a l’OAC i donar l’opció a que les companyies presentin els seus projectes”. El regidor ha afegit també que “divendres obrirem les portes per tal que la ciutadania pugui veure el resultat dels treballs i farem ja el primer acte amb la presentació del cicle Imprescindibles 2024”.
El regidor de Projectes i Obres, Jaume Monasterio, ha remarcat que “l’Escorxador és un edifici inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Sitges com a Bé Cultural d’Interès Local pel seu valor arquitectònic. Per aquest motiu, l’actuació que s’ha dut a terme s’ha basat principalment en l’eliminació de patologies internes. També s’ha actuat a la part exterior de l’edifici amb la instal·lació d’una pèrgola”. Jaume Monasterio també ha afegit que “hem aconseguit una sala molt polivalent amb una grada retràctil i un escenari escènic que es pot posar de diferents maneres”.
Projecte de remodelació de l’edifici
Els treballs de reforma han permès resoldre despreniments, erosió dels maons, oxidació d’elements metàl·lics, degradació de les fusteries i filtracions d’aigua a la coberta. També s’ha adequat l’espai exterior més proper a la sala.
No s’ha fet cap modificació de volum de l’edifici ni de l’estructura perquè l’Escorxador és un edifici inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Sitges com a Bé Cultural d’Interès Local pel seu valor arquitectònic. S’ha incorporat un altell a la zona de magatzem, entre la zona d’accés i la sala principal, i noves fusteries a l’accés principal i a les finestres de les façanes laterals. Les úniques modificacions substancials són la recuperació d’una de les portes originals a la façana lateral amb orientació sud.
La reforma permet tenir ara una sala diàfana i amb mobiliari mòbil (com grades retràctils, cadires apilables, escenari desmuntable, etc.). Al mateix temps, el projecte incorpora una sala tècnica i a la part exterior de l’edifici -a tocar del carrer Onze de setembre-, s’hi ha instal·lat una pèrgola on també es podran realitzar actes de petit format.
El projecte va ser aprovat pel Ple, l’abril del 2021, amb un import de 800.000 € i de 250.000 € per a l’equipament tècnic.
FASE 1
2020
Febrer
Procés de participació Ciutadana
Descripció del projecte i estudi de viabilitat econòmica
FASE 2
2022
Tardor
Inici d’obres
FASE 3
2024
Abril / Maig
Final obres i col·locació mobiliari maig
Juny
Jornada de portes
FASE 4
2025
A determinar
100 anys de l’Edifici de l’Escorxador
Procés participatiu
Abans d’iniciar la reforma, es va fer un procediment participatiu per tal de donar l’opció a la ciutadania d’opinar sobre els usos per a diferents equipaments de Sitges. En el cas de l’Escorxador la decisió va ser destinar-lo a usos culturals.
Evolució històrica
- 1988 L’arquitecte municipal, Gaietà Buïgas, dissenya el que serà el nou Escorxador en uns terrenys als afores del nucli antic de Sitges (actualment Avinguda Sofia)
- 1889 El 30 de juny s’inaugura el nou Edifici
- 1920 Calia buscar un nou emplaçament allunyat, de nou, del nucli habitat de la vila. L’anterior zona es troba en període de creixement i d’urbanització de la qual serà la zona del Vinyet. L’arquitecte, també municipal, Josep Maria Martino, s’encarrega de fer el disseny del projecte del nou equipament.
- 1925 S’inaugura l’edifici
- 1926 S’amplia amb els corrals i altres annexes
1888 – Edifici de l’Escorxador situat a la que avui dia és l’Avinguda Sofia (on actualment hi ha Hotel Calipolis)
L’edifici
Edifici aïllat de planta basilical d’època Noucentista. Compta amb un porxo davanter, que ocupa gairebé la totalitat de l'amplada de la façana. Els elements estructurals de suport estan fets de maó vist. Per accedir a l’espai hi ha dos accessos: el principal situat a la façana (dins la zona de porxos) i el segon a la façana contrària. A la part frontal hi ha un plafó ceràmic emmarcat amb la inscripció "Escorxador / maig 1925“ (data de la inauguració).
L’Escorxador està ubicat entre el carrer Joan Maragall, 36, i el carrer 11 de setembre, 15-17. L’Ajuntament de Sitges és l’administració propietària de l’edifici i, per tant, responsable de la gestió i manteniment de l’Escorxador.