La tècnica de la Pedra Seca es reivindica a Can Falç de Mar

La tècnica de la Pedra Seca es reivindica a Can Falç de Mar

L’exposició ‘Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya’ obre portes avui 3 de setembre, a les 19 hores, per reivindicar la importància històrica i patrimonial de la tècnica ancestral de construcció de pedra seca. La mostra es pot visitar fins al 13 d’octubre.

L’exposició ‘Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya’ obre portes avui 3 de setembre, a les 19 hores, a l’espai expositiu de Can Falç de Mar per reivindicar la importància històrica i patrimonial de la tècnica ancestral de construcció de pedra seca. Es tracta d’una mostra itinerant, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), amb motiu del reconeixement, el novembre de 2018, de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO.

El Grup d'Estudis Sitgetans (GES), en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges i altres institucions culturals de la vila, ha ampliat l’exposició amb un espai propi i específic sobre les construccions de pedra seca del terme municipal de Sitges i de la comarca del Garraf, així com també la relació entre aquesta arquitectura tradicional i una de les indústries locals més reconegudes, la de la producció de Malvasia. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, destaca que “amb aquesta exposició continuem, un cop més amb col·laboració del Grup d'Estudis Sitgetans, la tasca divulgativa de la historia local com un eix imprescindible en les polítiques culturals del consistori".

Aquest apartat local posa en valor la feina de l’associació el Drac Verd de Sitges, que des de fa més de 30 anys, impulsa la conservació, catalogació i recuperació de les barraques de pedra seca al territori. Aquesta tasca ha esdevingut l’inici de la Wikipedra, espai web impulsat per l’Observatori del Paisatge, en què es poden consultar les construccions de pedra seca que s’han pogut catalogar a Catalunya, un magne projecte que enguany celebra els 10 primers anys d’existència.

En aquest sentit, la comissària de la mostra, historiadora de l’art i vicepresidenta del GES, Beli Artigas, remarca que: “l’exposició, tot i que s’ha pogut veure en altres poblacions de Catalunya, pren un nou sentit a Sitges, ja que és aquí on un grup de sitgetans, l’any 1998, funden el Drac Verd, una iniciativa que va suposar la creació de la Wikipedra”. Actualment a la Wikipedra hi ha 29.000 construccions catalogades, de les quals 1.133 són construccions de la comarca del Garraf.

Beli Artigas afegeix que “és important donar conèixer la complexitat constructiva d’aquestes barraques, així com les diverses tipologies que existeixen en pedra seca, per reivindicar la necessitat patrimonial de la seva conservació i reconstrucció”.

Un quadre de l’any 1892 del pintor luminista, Joan Soler, introdueix l’espai dedicat a les construccions locals, en què es mostren una desena de miniatures i tipologies de Barraques. Joan Trius, membre del Drac Verd, assegura que per a ell “la millor manera d’explicar la pedra seca era amb miniatures”.

Per complementar la mostra i com a homenatge a un dels fundadors de l’entitat, s’inclouen els croquis dibuixats per Josep Pasqual Camps, traspassat el juliol del 2020. El Drac Verd de Sitges ha volgut recordar-lo perquè, com explica Ramon Artigas, membre també del Drac de Sitges, “en 23 anys va dibuixar 7.419 barraques”. Va ser precisament l’empenta d’aquest grup per conservar les construccions de pedra seca que van ser pioners en la seva catalogació, el que els ha portat a voltar per més de 160 municipis i 22 comarques de Catalunya.

L’exposició inclou plafons amb fotografies per oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, així com panells informatius amb codis QR que redirigeixen al visitant cap a pàgines web especialitzades i vídeos, així com també a la pàgina de Wikipedra. La mostra alhora constata la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica i sostenible.

Les múltiples construccions realitzades mitjanant aquesta tècnica al llarg de segles formen part del patrimoni històric i cultural de la riba de la Mediterrània i també de Catalunya. Entre els diferents tipus de construccions, hi ha barraques de pastor i de vinya, balmes murades, forns de calç, marges, murs, entre d’altres. L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades.

El títol de la mostra, “Tota pedra fa paret”, surt d’una dita popular que recorda que tot petit detall ajuda, que entre tots ho farem tot i que no s’ha d’infravalorar un petit esforç si va en el sentit que ens convé. Tot un elogi de la solidaritat i al treball en grup.

 

Cicle: La pedra seca a la terra de la malvasia

L’exposició és l’acte principal del cicle que organitza el Grup d’Estudis Sitgetans (GES) titulat ‘La pedra seca a la terra de la malvasia’, que engloba diferents propostes culturals complementàries, com una taula rodona el dia 8 d’octubre, que se celebrarà a la seu del GES amb experts en la matèria.

Des de Museus de Sitges s’oferiran tallers educatius per a infants que vulguin conèixer de primera mà la tècnica constructiva de la pedra seca de manera didàctica. I per tancar el cicle, el diumenge 17 d’octubre, el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) realitzarà un tast dels seus vins a les vinyes que la Fundació Hospital Sant Joan de Sitges té a Aiguadolç i on es conserven marges de pedra seca.

En paral·lel també s’oferirà activitats didàctiques per a escoles i instituts per donar a conèixer les principals tipologies constructives de pedra seca a casa nostra, així com les tècniques, materials i eines de treball, elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància com a element vertebrador del nostre territori.

‘Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya’ es podrà visitar fins al 13 d’octubre a l’espai expositiu de Can Falç de Mar al passeig de la Ribera de Sitges.

 

Exposició 'Tota Pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya', del 3 de setembre al 13 d'octubre

A Can Falç de Mar (Passeig de la Ribera 13-14) 

Horaris:

  • de dimarts a divendres de 18 a 20 h 
  • dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h i de 18 a 20 h