La Biblioteca Santiago Rusiñol recopila els Pregons de Sitges del 2023

La Biblioteca Santiago Rusiñol recopila els Pregons de Sitges del 2023

Els Pregons de Sitges del 2023, juntament amb els del 2021 i 2020, ja estan digitalitzats i preservats a la Biblioteca Santiago Rusiñol. El projecte de recopilar els texos escrits del cicle festiu sitgetà, tant els que es van declamar durant l’any passat com de forma retrospectiva, creix amb el mateix objectiu de preservar i conservar els textos anuals, que tot i formar part del patrimoni oral de la vila, un cop digitalitzats passen a ser documents del Fons Local, que poden ser consultables a la biblioteca. 

Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la regidoria de Cultura, es va iniciar al gener de l’any passat amb la presentació del primer volum d’aquest projecte quan es van recopilar els Pregons del 2022 i ara continua, per segon any consecutiu, i també inclou una celebració especial. L’acte de lliurament oficial dels documents de l’any 2023, i també dels volums dels anys 2020-2021, s’ha fet aquest dijous per culminar amb la foto de família de les pregoneres, els pregoners i autors dels textos, i així deixar constància d’aquest moment.

El 2020 i el 2021 van ser dos anys marcats per la pandèmia de la Covid-19, en què no es van poder celebrar totes les festes com era tradicional, però malgrat això en queda el testimoni escrit.   

Tots els pregons estan enquadernats i es conserven a l’arxiu de la Biblioteca Santiago Rusiñol a través de dues còpies: una en paper i una altra digital. La voluntat del projecte és seguir recollint textos anteriors per poder aconseguir les col·leccions anuals completes.

Aquest projecte posa en valor la cultura popular a través del pregó, un acte oficial, solemne i de convit a la festa Major i també a altres festivitats populars. Cada pregonera o pregoner exposa lliurament la seva mirada particular sobre la festa a través d’aquesta narració que és un reflex de la història de Sitges, els costums, els records i les emocions de les autores i autors, i alhora, que marca l’inici de les festes.