Els pregons de Sitges es podran consultar a la Biblioteca Santiago Rusiñol

Els pregons de Sitges es podran consultar a la Biblioteca Santiago Rusiñol

Els Pregons de Sitges de l’any 2022 ja estan recopilats a la Biblioteca Santiago Rusiñol. L’equip d’aquest equipament cultural ha tingut la iniciativa de recollir tots els textos i també han parlat amb totes les pregoneres i pregoneres perquè enviessin els documents. Des de la Biblioteca s’han encarregat d’enquadernar els exemplars. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la regidoria de Cultura, pretén preservar i conservar els Pregons amb l’objectiu d’aconseguir que aquest patrimoni oral de la vila passi a ser també documental perquè es puguin consultar a la biblioteca en el marc de la col·lecció de Fons Local.

Per tenir cura del patrimoni oral, es vol continuar aquest projecte i recollir tots els pregons que es facin anualment, així com els d’anys anteriors.

La directora de la Biblioteca Santiago Rusiñol, Marta Sánchez Escutia, explica que “la idea de recopilar el màxim nombre possible de pregons anteriors al 2022, i seguir fent-ho a partir d’aquest any, va sorgir des de dues vessants. Per una banda, emocional, ja que haver estat pregonera per Sant Jordi junt amb la Sonsoles Martín, em va fer pensar que seria bonic fer una trobada amb la resta de pregoneres i pregoners de l’any per compartir les sensacions, i fer una foto de família a la biblioteca. D’altra banda, des d’un punt de vista professional, vam considerar que seria molt interessant i enriquidor pel fons local tenir aquests textos,  perquè els pregons són un reflex de la història de Sitges, de les seves festes, de costums, de l’actualitat del moment, de reivindicacions, de les emocions i records dels autors i autores. Encara que es pensen i s’escriuen per a ser declamats oralment, el seu contingut és una font d’informació local molt important, que cal conservar i difondre des de la biblioteca pública”.

Tots els pregons han estat enquadernats i es conservaran dues còpies en paper i una de digital a l’arxiu de la Biblioteca Santiago Rusiñol. Aquesta iniciativa posa en valor la cultura popular.

El pregó és un acte oficial, solemne i de convit a la festa Major i també a altres festivitats populars. 

Més informació al web de la Biblioteca Santiago Rusiñol