El Festival de Cinema de Sitges 2024 presenta el cartell i el 1r convidat estrella

El Festival de Cinema de Sitges presenta el cartell i el 1r convidat estrella

El compte enrere per a  la 57a edició del SITGES - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya s'ha posat oficialment en marxa a Canes.  El director artístic del certamen, Ángel Sala, i la directora de la Fundació, Mònica Garcia i Massagué, han presentat aquest dissabte en un acte al Fantastic Pavilion del Marché du Film del Festival de Cinema de Cannes, davant de periodistes, agents de la indústria fílmica i representants institucionals, tant el cartell com un avançament de la programació d'una nova edició de certamen, considerada la celebració més gran del cinema fantàstic a nivell mundial.

La 57a edició del certamen se celebrarà del 3 al 13 d'octubre i ho farà sota la imatge gloriosament deformant d'un dels grans clàssics de la història del cinema. 92 anys després de la seva impactant estrena, l'esperit dels “Freaks” de 'La parada de los monstruos', prendrà els carrers i les sales de projecció de Sitges.

Sense cap dubte, el film de Tod Browning suposa una de les fites que millor pot explicar el poderós sentiment de comunitat al voltant del cinema fantàstic. A això cal sumar, de forma orgànica, el contagiós ambient festiu que cada any impregna el nostre Festival… com si aquest, en certa manera, fos hereu directe d'aquelles fires on la gent s'ajuntava per meravellar-se i horroritzar-se a parts iguals.

Un any més, la identitat visual del certamen sorgeix de la col·laboració amb les ments creatives de l'agència CHINA part de LLYC els representants de la qual, per a l'ocasió, han emès la declaració següent: “No seria estrany afirmar que el Festival de Sitges és el lloc d'allò que és diferent, del que és estrany. I tampoc no seria estrany pensar que ha estat aquest cinema diferent i valent que es veu aquí el que ha donat lloc a una tipologia de fan que no s'assembla al de cap altre festival. Precisament això és el que hem volgut barrejar al cartell d'aquesta edició: el poder transformador del cinema i la por a allò que és diferent. Per això, hem col·laborat amb el fotògraf Mikel Bastida en un projecte en què hem intervingut un retrat sobre el qual hem aplicant químics sobre les emulsions del cel·luloide com s'ha fet històricament al cinema. El resultat, una cara distorsionada, deforme. Però també una metàfora visual que ens parla de com temem allò diferent, allò que no reconeixem, i ho excloem. Aquí això no passa, al contrari: se celebra."

Freaks que generen cinema i cinema que genera freaks. Imatges de cares belles desfigurades per productes i processos que ens parlen del pas del temps… de com l'adopció de la monstruositat pot generar un nou tipus de bellesa: estranya, misteriosa; més magnètica, si és possible.

SITGES torna així a apostar per un impacte visual que convida a dissoldre'ns en totes les seves capes i textures; en el conjunt que aquestes componen… i que crida els membres de l'audiència a abraçar aquesta nova aparença: a convertir-se en uns dels nostres.

Mike Flanagan, convidat a la 57a edició 

Mike Flanagan (Salem, Massachusetts, 1978) fa més d'una dècada que està consagrat com una de les figures clau del cinema de terror. En aquest període de temps, s'ha descobert com una força creativa incansable, tant des de les tasques de direcció, escriptura, muntatge i producció.

Les seves pel·lícules i sèries conformen un ric ecosistema de propostes esgarrifoses i emocionants a parts iguals, fenòmens d'audiències massives a nivell mundial i objectes de culte que també confirmen el talent diferencial del seu autor. Des d''Absentia' (2011) a ‘La caída de la casa Usher’ (2023), passant per ‘Oculus: El espejo del mal’ (2013)‘Somnia: Dentro de tus sueños’ (2016) (ambdues mostrades a la Secció Oficial a Competició del Festival de Sitges), ‘Ouija: El origen del mal’ (2016)‘La maldición de Hill House’ (2018)‘Doctor Sueño’ (2019)‘Misa de medianoche’ (2021) o ‘El club de la medianoche’ (els primers episodis de la qual també van ser presentats a Sitges)…

En aquest ritme de producció espectacular, sobresurt l’ambició d’un cineasta capaç de sortir reforçat del repte majúscul d’adaptar les obres de gegants com Shirley Jackson, Stephen King, Henry James o Edgar Allan Poe. També la seva impressionant capacitat a l’hora de dotar a cada títol d’una personalitat única. Allunyant-se dels estrèpits del jump scare, els moments més terrorífics al seu cinema solen cuinar-se a foc lent, i fins i tot poden manifestar-se a plena llum del dia.

L'estreta complicitat que estableix amb els seus actors el defineix tant com el treball curós amb la paraula parlada, així com el muntatge de talls nets… i per descomptat, la consciència que les pulsions sobrenaturals són la millor porta d'entrada a històries carregades amb un pòsit humà aclaparador. No en va, al seu univers, els fantasmes tenen el mateix pes que les bones i les males decisions que ens poden portar pels tortuosos camins del perdó i la redempció.

Per tot això, Mike Flanagan és l'artista ideal per començar a revelar la nostra llista de convidats de la 57a edició del SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Aquest 2024, comptarem amb la seva presència i li lliurarem el Premi Honorífic Màquina del Temps.

Noms propis de la 57a edició

28 anys després de l'estrena d'’Esposados’, aquell impressionant curtmetratge que el portaria a les portes de l'Oscar, hem comptat també amb la presència de Juan Carlos Fresnadillo.

Un cop més, el SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, captarà els focus del Marché du Film de Cannes, capitanejant una iniciativa de germanor entre grans festivals i d'impuls cap a títols destinats a marcar el futur proper de l'escena fantàstica.

La pel·lícula apadrinada per part nostra serà ‘Daniela Forever’, l'esperat nou treball de Nacho Vigalondo. En aquesta ocasió, el genial autor de 'Los cronocrímenes' o 'Colossal' barrejarà el romanç amb la ciència-ficció per parlar-nos del procés de duel de Nicolas, un home que després de perdre a la seva nòvia Daniela en un accident de trànsit, decidirà sotmetre's a les proves d'un nou fàrmac que, en teoria, li permetrà tenir un control absolut sobre els seus somnis… capacitat que, a la llarga, el portarà a preguntar-se sobre la necessitat d'estar despert.

El Festival de Bucheon acudirà a la cita amb ‘Esper's Light’, de Jae-hoon JUNG, un híbrid de terror i aventures amb to documental, que seguirà els passos d'una desena d'adolescents que viuen en un món on qualsevol pot ser qui vulgui i crear la història que desitgi. Enmig de la nit fosca de la ciutat de Lisan, el bosc d'Alstroemeria i l'illa d'Ashua, les seves històries imaginades fluiran a través d'innombrables opcions, buscant dèbils senyals de llum.

La selecció del Festival del Caire serà 'A Tale of a Feather & Fish' d'Ahmed El-Hawarey, un drama familiar amb pinzellades de realisme màgic, en què una malaltia que condemna a la paràlisi del cos, és portada com una càrrega de culpabilitat, vergonya i estigma social.

El Festival Internacional de Cinema a Guadalajara portarà 'Maleficarum', d'Antonio Gäehd, un conte que ens advertirà sobre les contrapartides terrorífiques de la venjança, i en què una adolescent invocarà els misteriosos poders d'un antic rei per fer front als atacs de les agressores que li fan la vida impossible.

Per la seva banda, el SXSW d'Austin apostarà per la comèdia gamberra a 'Mommy's Home', de James Morosini, una delirant peça de ciència-ficció amb tocs de thriller eròtic, en què els llaços familiars seran sotmesos a les proves de foc més inquietants quan Hope, la mare de Jack, sigui descriogenitzada… i descobreixi que és més jove que el seu fill.

El Tallinn Black Nights Film Festival ens portarà als sempre esgarrifosos territoris del folk horror amb ‘Dog of God’, de Raitis i Lauris Ābele. La història ens situarà a la Livonia Sueca del segle XVII, inhòspit enclavament on la desaparició d'una relíquia desencadenarà el conjur de malson i festiu a parts iguals de figures fantàstiques com bruixes i homes llop… senyals d'una desinhibició endimoniada que està a punt de posseir a una comunitat sencera.

Finalment, el New Zealand International Film Festival apadrinarà ‘Foreign Body’, de Tom Sainsbury, una confrontació de cultures amb embolcall de terror psicològic; una terrible encadenació de malentesos entre un viatger europeu i una família d’acollida neozelandesa que despertaran el costat més fosc de les lleis de l’hospitalitat.